Sykkelutstyret for alle

Grunnleggende retningslinjer

Mange mener at sykkelturer krever svært mye. Det er ikke helt sant, for mesteparten har man allerede. Uansett betyr det ikke at man ikke skal forberede seg godt til turen. Ja, en sykkel kan man ikke uten, men det er en del annet utstyr man også skal få tak i. Det er ikke noen hemmelighet at man må være grundig ved forberedelsene. Man må ta hensyn til en hel del ting og det kan oppstå kryssende konfliktlinjer på jakt etter riktig sykkelutstyr. Det har aldri vært lett å forene alle behov for en bestemt type sykkelutstyr man har.

Sykkelen

Det er viktig med en rask, men også komfortabel sykkel, som samtidig skal være solid og lett, og kan kjøres bra både på ren asfalt og grusvei. Det er ikke praktisk med en tung og stor bagasje, for den må veie minst mulig for at turen skal bli koselig. Dessuten er det nødvendig med oppakning som kan være til mest mulig hjelp ved uvær og potensielle utfordringer på veien. Hittil har det vist seg å være mest praktisk med en god terrengsykkel på grusveier. Først og fremst er det nyttig med en sykkel en kan sitte på over lang tid uten at det gnager. Gaffelen skal være nokså stiv også. Sykkelen skal ikke veie så mye og skal gjerne være i stand til å forflytte syklisten raskt over ulike typer terreng både hva angår tursykling og rittsykling. Rittsykling krever spesielt raske sykler, og det er ikke påkrevd at de skal være særlig komfortable.

Tilleggsutstyr

Selv om en passende og velfungerende sykkel er viktigst å skaffe seg, er det også en del tilleggsutstyr man skal tilrettelegge. Først og fremst skal man holde styre over bagasjen, slik at det ikke blir for mye av det man har med seg på turen. Det viktigste er at den ikke veier for mye – det blir mer en nok med en 3-kilo tung sekk på sykkelfronten. Styrevesker anbefales, slik at man må hente det man trenger i hvert øyeblikk. Dessuten er ikk ryggen belastet med unødvendig vekt, det blir vanskelig å miste balansen på sykkelen og selve turen er behageligere. Det er også klart at man heller ikke skal ha med seg en ikkevanntett veske. Og så er de bra med en veske som gjør kartet synlig for syklisten. Det er også helt utenkelig å starte på en sykkeltur uten pumpe.

Været

I Norge kan det komme en del sol om sommeren, og derfor er det nyttig med solbriller av høy kvalitet på veien. All slags vær kan forekomme! Det har vært tilfeller både av glødende og strålende sol og iskalde vinder.  Uansett om man turer om sommeren eller vinteren, er det greit med hansker eller votter i vesken, slik at hendene blir beskyttet fra sterk ving og syklisten kan styre uten vansker. Og ikke glem jakka, gjerne en skalljakke! I dag er det et bredt utvalg av sportsklær til tursykling, tilpasset alle typer vær. Derfor er det ikke så vanskelig å beskytte huden dra solforbrenning og beina fra nedkjøling.

Mat og terrenget

Det er også bra med et karbohydratrikt måltid i sekken, i tilfelle lavt blodsukker. Mange mener at man ikke burde ha en støtdempergaffel med på turen, fordi den gjør sykkelen tyngre, det blir mer slitsomt å styre og vedlikeholde sykkelen. Det som man også skal ta vare på er passende dekktrykk. Det står alltid på dekket hvilket trykk det skal ha.