Reise på egen hånd: en enkel guide

Å reise på egen hånd kan være både spennende, morsomt, interessant, lærerikt, utfordrende, helt fantastisk – eller bare en fryktelig opplevelse. Det å faktisk begi seg ut på en reise helt alene er ikke for alle, og det er viktig å kjenne seg selv før du booker billetten.

Hør på deg selv

Til å begynne med er det viktig å faktisk tenke over hva du vil oppnå med en reise på egen hånd. Du kan oppleve utrolig mestringsfølelse ved å reise på egen hånd, men det er samtidig ikke noe poeng å tvinge seg selv inn i noe som du ikke har lyst til å gjennomføre. For andre vil det selvfølgelig være helt naturlig å reise alene, husk på at det er mange nordmenn som allerede reiser mye alene med jobben. Uansett hva du velger: det finnes ikke noe riktig eller galt svar, reis alene hvis det er det du vil.

Planlegg etter reisens kompleksitet

Det kan høres ut som en selvfølge, men husk å planlegge og ta forholdsregler som er tilpasset reisens kompleksitet. Å reise over helgen til Stockholm eller København vil neppe bety større risiko enn å være hjemme, men reiser til fjerne land kan være noe helt annet. Personlig trygghet er et aspekt, det gjelder særlig hvis du reiser til områder med mye kriminalitet. Å reise alene kan gjøre deg mer utsatt sammenlignet med noen som reiser i en gruppe, men det er ikke en faktor som bør skremme deg fra å reise på egen hånd. Husk også på forsikringer og trygghet. En god reiseforsikring er en selvfølge uansett hvordan du reiser, men når du reiser alene kan det være ekstra viktig at kontaktinformasjon er lett tilgjengelig.

Økonomi når du reiser alene

I utgangspunktet trenger ikke en reise på egen hånd koste mer enn reiser for par eller grupper. Flybillettens pris vil være akkurat den samme, og det gjelder også mat, inngangspenger og lignende. Overnatting vil i nesten alle tilfeller koste litt mer per person sammenlignet med hvis du hadde overnattet sammen med noen annen i et dobbeltrom, men forskjellen trenger ikke være gigantisk.

Hvor alene vil du være på turen?

Å reise på egen hånd er ikke én enkelt opplevelse, men heller en personlig kombinasjon av tanker, opplevelser og møter. Mange guider på nett handler om hvordan du møter nye mennesker på reisen din, men tenk først over hva målet ditt egentlig er.

En reise på egen hånd kan dreie seg om å bare oppleve stillhet og ro, med bare korte avbrudd for helt nødvendige interaksjoner med andre mennesker. På den andre siden kan reisen være en arena for å finne nye venner – det er helt opp til deg å bestemme hvordan turen skal utvikle seg.