Gjennom Europa ved å haike sin vei fram? En ny reisemåte eller bare en dum ide?

Er det egentlig mulig å komme seg fra sted til sted ved å få tommelen opp i midten av en trafikkfylt gate? Det vet vi selv ikke, men vi har funnet et par eksemples som viser at det kanskje ikke er en så dårlig ide. Beste eksempelet på vellykkede haiketurer er turene til Matias og Espen. De klarte å haike seg hele veien til Kina, og etterpå kom de seg fra kapp til kapp – fra Nordkapp til Kapp Agulhas – også ved å bruke tommelfingeren. De reiste også gjennom landene som ikke gjelder for verdens tryggeste, nemlig Etiopia og Sudan. Det er viktig å merke seg at de ikke brukte en eneste krone på denne reisen, ettersom de ikke hadde noen med seg. Derfor mener de at det er ganske enkelt. De delte med verden noen råd man bør følge for å få seg en billig og vellykket haiketur.

Noen nyttige råd

En fin måte å unngå svært korte turer på er å haike på bensinstasjoner. Der kan man spørre føreren rett ut om hvor han eller hun skal, og dermed planlegge turen. Det er ganske viktig med planleggingen, ettersom uplanlagte turer kan resultere i at man stopper på en dårligere haikespot enn man har håpet på. Det er også flere sjanser til å bli litt bedre kjent med potensielle sjåfører på bensinstasjonen enn ved selve haikingen, når man allerede har gått seg inn i bilen. Det gjør situasjonen med komfortabel for begge parter. Dessuten er det få som skal stoppe og hente haikere når de er to, som potensielt kan være farligere.

Dessuten skal man ikke være skitten. Det blir nesten umulig å haike i en sånn kroppstilstand, ettersom det er nesten ingen som skal si ja til at en sånn person blir med på turen på en så liten plass. Derfor er det lurt å alltid ha en deodorant med på turen.

En av de viktigste tingene er at man er behagelig å snakke med og i godt humør. Noen ganger blir det nesten umulig, for man har tilbrakt ganske mye tid på å haike og gå over ulike avstander med ulike mennesker og i ulike vilkår. Uansett er det kanskje bra å huske å ikke være sur på turen, eller holde styr på negativiteten sin.

I framtida blir det mest sannsynlig enda lettere å reise på denne måten, selv om noen tilnærmingsmåter kanskje blir litt gammeldagse. Nemlig kommer man ikke til å stå langs veien og vifte med tommelfingeren til folk en ikke kjenner. Det er bare å ha med seg en datamaskin, smarttelefon med en del nyttige apper og man er allerede godt i gang. Framtida dreier seg om å oppgi hvor man skal og vente at noen som skal samme vei svarer på invitasjonen.