Fantastiske langturer på sykkel rundt om i Europa

Sykkel er et utmerket fremkomstmiddel på tur, også når du skal ferdes relativt langt. På sykkelsetet får du med deg både naturopplevelser, kultur og severdigheter på nært hold. Dessuten er det enkelt å stoppe og nyte utsikten, ta en matbit eller kanskje legge om ruten for å oppdage noe nytt og spennende langs med veien. Hvis du er en erfaren syklist, finnes det noen helt fantastiske langturer gjennom Europa.

Santiago de Compostela – den klassiske pilegrimsleden

Santiago de Compostela er et pilegrimsmål et Spania. I 2021, som sannsynligvis også fortsatt var noe påvirket av Covid, var det hele 179 000 mennesker som ga seg ut på pilegrimsferd til Santiago de Compostela. Mange av de gjør det for de fantastiske opplevelsene på veien, enten til fots eller på sykkel. 

Det er omtrent 10 % av pilegrimene som er «bicigrinos», det vil si kommer seg til målet på sykkel. Det finnes flere forskjellige ruter til Santiago de Compostela, og det er dessuten mulig å starte ferden på forskjellige plasser langs med rutene. Den lengste ruten er på omtrent 825 kilometer, så selv på sykkel vil det ta noen dager.

Frankrike – lag ditt eget Tour de France

Mange nordmenn har et nært forhold til Tour de France, etter mange år med norske fremganger. Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har vist veien, og nå er det du som skal gi deg ut på etappene i de franske fjellene. Det finnes mange forskjellige alternativer når det gjelder å utforske de ulike Tour de France-traseene. Du vil kanskje ikke kunne sykle den klassiske sisteetappen inn i Paris, men de fleste andre veiene er lett tilgjengelig også for norske amatører.

Via Francigena – hele veien fra Canterbury til Roma

Det er sannsynligvis ikke mange nordmenn som kjenner til pilegrimsruten Via Francigena, som går fra Canterbury til Roma. Denne ruten reiste Sigeric av Canterbury, også kjent som Sigeric den alvorlige, i år 990. På veien tilbake skrev han ned alle steder han stoppet, og den ruten danner grunnen for det som kalles Via Francigena. Det er rundt et tusentall pilegrimer som gir seg ut på denne reisen hvert år, og noen av dem på sykkel. Turen er på omtrent 1800 km, så den er fullt gjennomførbar hvis du har god nok tid til rådighet. Bare husk på at du bokstavelig talt må komme deg over Alpene.

Amalfikysten – fantastisk italiensk natur

Å sykle langs med Amalfikysten vil være en fantastisk opplevelse, samtidig som det ikke nødvendigvis trenger å handle om ekstreme distanser og daglige økter. Hele kyststrekningen er tross alt ikke så mye lenger enn fem mil, så noen vil selvfølgelig argumentere for at dette ikke er en langtur i det hele tatt. Når det er sagt, så er det mulig å bygge på med andre strekninger videre gjennom Italia, så det bør ikke være en hindring. Når du ferdes på sykkel får du unik tilgang til alle små steder langs med kysten, samtidig som du kan glemme alt av parkeringsproblemer og kø i trafikken. Ta det med ro, og kos deg med den italienske kulturen og maten.