De beste appene for eventyr utendørs

Nordmenn elsker å gå på tur, både om sommeren og vinteren, på ski og til fots, og egentlig også nesten uansett vær og vind. Da er det greit å ha med seg mobil med noen gode apper, som kan hjelpe deg en bit på veien. Det gjør turen både hyggelig og trygg.

Dessuten er det definitivt lov å spille litt på mobilen når du er på tur. Vakre solnedganger i fjellet nytes selvfølgelig helst i frakoblet modus, men en regnfull kveld i teltet blir bedre med litt mobilspill. Hvis vi for eksempel ønsker å spille kasinospill med Rizk Bonus må vi bare passe på batterinivået.

UT.no – hele Norges turplanlegger

Det er Den Norske Turistforening som står bak denne appen, og slagordet «Hele Norges turplanlegger». Det er likevel ikke helt misvisende, denne appen inneholder en mengde forskjellige turforslag, kart og informasjon fra Den Norske Turistforening. I denne appen kan du også lagre egne turer, søke etter koordinater og laste ned kart som du kan bruke uten nett. Denne appen er helt enkelt den første du bør laste ned til telefonen din.

Hjelp 113 – en livredder på tur

Den neste appen vil du forhåpentligvis aldri måtte bruke, men hvis uhellet er ute vil den være gull verdt. Appen leveres av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Når du ringer til nødnummer med appen vil posisjonen din også automatisk sendes til nødetatene. Det kan kanskje spare noen sekunder når du er hjemme i boligen din, men på tur kan det være forskjellen mellom liv og død. Det er ikke enkelt å finne noen gateadresse når du står midt i en snøstorm, eller har kommet deg bort i skogen.

Whatbird – en snedig app for deg som liker fugler

Whatbird er kanskje ikke appen som alle turgåere bare må ha, men den kan være morsom for deg som vil lære litt mer om forskjellige fugler. Med denne appen kan du helt enkelt ta opp fuglelyder du hører, og appen vil identifisere fuglen for deg. Du kan selvfølgelig ikke forvente deg underverker, men appen klarer faktisk å identifisere en god del norske fugler. Dessuten er den utviklet med støtte fra både Miljødirektoratet og NTNU.

Geocaching – litt ekstra moro på turen

Til å begynne med: det finnes en rekke forskjellige apper og systemer for geocaching, ikke bare den offisielle Geocaching-appen fra Groundspeak Inc. Du kan gjerne prøve deg frem med flere forskjellige apper. Hovedpoenget er uansett det samme, du skal finne en gjemt «skatt» som er plassert et sted ute i naturen. Du må navigere deg dit med hjelp av forskjellige ledetråder, og du kan også registrere fangsten din i appen.

En god kamera-app – for de perfekte naturbildene

I dag har nesten alle med seg mobilkamera på tur, samtidig som speilrefleksen eller kompaktkameraet ligger igjen hjemme. Det er helt greit, det beste kameraet er ikke det som er mest teknisk avansert, men det som du faktisk har med deg. Ta gjerne en titt på de forskjellige kamera-appene som finnes på markedet, i tillegg til at det kan være greit med en app til enkel fotoredigering. Du skal selvfølgelig ikke pynte på turbildene, men det kan være greit å kunne beskjære og gjøre små tilpasninger før du legger de ut i sosiale medier. Selv på tur er det jo viktig å holde venner og familie oppdaterte.